-->

Anda Minat Bisnes Sendiri?

Hi & Salam everybody.  Harini Rin nak kongsi satu lesson untuk anda semua.  Mungkin anda salah seorang yang business minded macam Rin juga. Atau mungkin anda terbuka entry ni tapi langsung tak minat bisnes.  Okey.  Back to top, anda minat bisnes? Bisnes sendiri?

Mostly anda yang view entry ni mesti akan jawab, 'Ya, Minat'.  Baiklah. Tapi anda mungkin juga mengalami halangan atau cabaran seperti tak cukup modal, susah, takde masa, takde mentor. Mungkin bukan? Okey. Halangan tu letak number 2 dulu.

Disini Rin akan berkongsi sedikit idea untuk korang berfikir dulu.  Korang kena percaya, 1 minit masa yang korang berfikir tu akan mengubah segalanya.  Kenapa? dalam masa 1 minit pun kalau korang berfikir kalau dapat 1 idea amatlah menguntungkan. Kenapa? Sebab tak semua orang akan dapat idea macam korang dapat tu.  Masa dulu-dulu sebelum Rin start buat bisnes, Rin selalu fikir nak buat bisnes apa, macam mana dan macam-macam lagi Rin fikir. Tapi time tu masih study lagi and belum buat action lagi. Rin hanya suka fikir je. Sampaila hobi Rin tu adalah 'fikir'.   Choiii!
Tak penat ke? Penatla pikir!

Tapi berapa tempoh masa Rin ambil untuk realisasikan bisnes Rin? Agak lama. Rin dah pikir sejak umur 19 lagi pasal nak buat bisnes. Tapi sekarang umur Rin 25.  Nampak tak? Hampir 6 tahun. By the way, sebenarnya masa dan action kita berubah mengikut faktor kehidupan kita. Sebab Rin dulu kena fokus abeskan study dulu. Abes diploma dan degree, Rin kena kerja pulak sebab takde duit dan modal. Time tu memangla boleh nak mula bisnes. Hanya bisnes kecilan saja yang Rin mula. Belum besar-besar lagi. Sampaila bila Rin dah kahwin dan dah memang tekad nak bisnes. Alhamdulillah husband memahami dan bagi sokongan.  So dapatla Rin fokus full time bisnes.  Sebenarnya waktu bisnes kecilan dan online and parttime dulu, banyak sangat halangannya. 

Nanti ada masa Rin akan ceritakan pengalaman dan halangan rin masa mula-mula nak niaga dulu. Dan korang mesti tak sangka.. hiihihi. Apapun, jika anda berminat nak buat bisnes sendiri, Rin akan kongsikan dan dedahkan apa bisnes yang anda boleh lakukan dari rumah dan yang tak disangka-sangka dapat datangkan hasil :)

Korang boleh cari entry-entry berkenaan di ruangan kategori bisnes di blog Rin ni.

Thankyou sudi membaca :)


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...