-->

CELAK HALAL PILIHAN

Hai, assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Rujuk pada topik di atas., Celak Halal Pilihan di Malaysia memang wujud dan banyak.  Nak tahu senarai celak-celak yang halal? Nanti boleh rujuk for the next entry.  Tetapi ada satu celak yang sangat-sangat best dan seronok digunakan serta paling penting adalah ianya CELAK yang HALAL.


Selain itu, banyak lagi kelebihan celak ini. Opps. Lupa nak kenalkan. Okey, celak yang dimaksudkan itu adalah Celak Hashmi Kajal Pakistan. Namanya begitu sedap jika dibaca banyak kali , bukan?

No automatic alt text available.No automatic alt text available.
Kelebihan celak / eyeliner ini adalah:

1.  Menaikkan seri wajah.

Semestinya celak ini dapat menaikkan seri wajah kerana kehitaman celak ini sangat cantik dan selesa. Malah, ianya tidak comot. Seperti produk-produk celak yang ada dipasaran sekarang, percaya atau tidak, ianya mengandungi bahan kimia yang menampakkan ianya terlalu shiny, melekat pada mata dan sebagainya.  Untuk Celak Hashmi Pakistan ini, ianya adalah seperti crayon, calit sikit sudah terang dimata. Tak perlu banyak-banyak calit macam celak tumpul tu.  Dan ianya bukan celak liquid cecair yang di pasaran tu, kalau sapu sikit tercomot, susah nak padam, bercomot-comot. Aduh.. Stress kalau macam tu.  Celak ini adalah celak arab pakistan yang mana sangat bersih, jelas, berkualiti dan menawan sangat.


2.  Celak yang juga untuk Lelaki

Siapa kata lelaki tidak boleh bercelak?  Ya betul kalau lelaki itu tidak boleh ber make up! Tapi lelaki boleh bercelak. Lelaki muslim. Rasullullah SAW sekalipun bercelak dan ianya adalah amat digalakkan kerana kebaikan-kebaikan terhadap mata kita. Kebaikan apakah? (Rujuk Nombor 3 dan seterusnya).

Ibnu Abbas r.a bahwa “Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bila bercelak, menorehkan celaknya tiga kali di bagian kanan matanya. Dimulai dari kanan dan di akhiri di bagian kanan, sementara di bagian kiri hanya dua kali.” (HR At-Tirmidzi).


3.  Mencerahkan pandangan mata


Jangan terkejut sekiranya celak dapat membantu mencerahkan pandangan mata, mengurangkan rabun dan sebagainya.  Ianya adalah amalan Nabi yang disunnahkan menggunakan celak dari batu berwarna hitam serta diaplikasikan di garis bawah mata yang tertentu.  Maksudnya disini adalah bukannya menyuruh lelaki memakai celak seperti gothic, emo dan panda tuh. huhu. Anda boleh pakai dibawah mata :) Seperti wanita, dibawah mata, diatas mata tu adalah untuk seri wajah dan tidak mengantuk.  Dibawah mata adalah untuk menjelaskan pandangan serta menjernihkan selaput mata.  Maka, pandangan garis mata juga akan nampak lebih cerah, indah dan tegas.  Sekarang anda jelas ya? Kalau tak percaya, anda boleh beli celak hashmi kajal ini dan cuba.4.  Merehatkan dan menyejukkan mata


Celak dapat merehatkan dan menyejukkan mata kerana (penelitian medik) apabila celak dipakai di kelopak mata, ia akan menutup bahagian kulit kelopak yang sensitif dan bersifat merehatkan kulit sehingga baik untuk segarkan mata.  Sebagai Contoh, Rasulullah SAW memakai celak sebelum tidur sebanyak 3 kali. Dalam riwayat lain di sebutkan Rasululah SAW, menggunakan celak sebanyak hitungan ganjil. Tiga kali di kanan dan tiga kali disebelah kiri sebelum tidur. Ianya juga dapat menguatkan cahaya dimata.


5.  Tidak mengantuk


Berdasarkan kajian yang telah Rin buat di UITM Seri Iskandar Perak., dari 10 lelaki yang tidak memakai celak cuba memakai celak ini, apa respon yang mereka berikan adalah:


40% tidak mengantuk dan mata segar setelah memakai celak ini.

60% tidak mengantuk, mata segar dan lebih jelas setelah memakai celak ini.


 BUY NOW FROM LAZADA
6.  Menumbuhkan Bulu Mata

Celak yang terbaik harus dipakai dan dapat menumbuhkan bulu mata adalah celak itsmid iaitu celak jenis batu hitam seperti Celak Hashmi Kajal Pakistan ini.  Ianya bukan celak cecair dan ianya bukan celak kimia.
Dari Ibnu Abbas, bahwa Nabi bersabda:
اكْتَحِلُوا بِالْإِثْمِدِ فَإِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعْرَ
“Bercelaklah kalian dengan itsmid, karena dia bisa mencerahkan mata dan menumbuhkan rambut.” (At Tirmidzi, 6/383/1679. Ahmad, 32/76/15341. Ath Thabarani, Al Mu’jam Al Kabir, 10/212/12325)

Untuk anda yang ingin mencuba celak ini, Rin Hijabist Boutique menawarkan harga terbaik, sangat murah dan berkualiti.  1 batang celak hanya RM 3 sahaja :) Untuk pembelian borong pun ada. Anda boleh layari ke page ini >> Celak Hashmi Kajal Pembelian Per Unit Atau Borong 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...